Tuesday, 17 December 2013

Η Ντέμη και η Αναστασία μας γράφουν για την συμμετοχή τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Evaluating EVS inclusion project” στη Πολωνία

Η Ντέμη και η Αναστασία έλαβαν μέρος στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με τίτλο “Evaluating EVS inclusion project” στη πόλη BYSTRZYCA KLODZKA της ΠΟΛΩΝΙΑΣ, από τις 20 έως τις 25 Νοεμβρίου 2013.

Το σεμινάριο διοργάνωσε ο οργανισμός Europejskie Forum Młodzieży και το παρακολουθήσαν συνολικά 24 άτομα από διάφορες χώρες. Στο πλαίσιο του σεμιναρίου, η Ντέμη και η Αναστασία επισκέφτηκαν διάφορα προγράμματα φιλοξενίας εθελοντών, τα οποία συντόνιζε ο οργανισμός EFM στις πόλεις Bystyrzyca Klodzka και Klodzko, όπως, ένα παιδικό σταθμό και ένα δημοτικό σχολειό όπου δάσκαλοι, παιδιά και εθελοντές EVS μας υποδέχτηκαν και μας παρουσίασαν το πρόγραμμα και τις δράσεις τους. Επίσης, επισκέφτηκαν το κέντρο νεότητας για την διεξαγωγή της ευρωπαϊκής εβδομάδας νέων, και έλαβαν μέρος σε σχετικό project με παιδιά.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τα γραφεία της οργάνωσης, να ξεναγηθούν στην πόλη, αλλά και να απολαύσουν παραδοσιακές πολωνικές γεύσεις. Πέρα από τη γνωριμία με το πολωνική κουλτούρα, τη καθημερινή ζωή και την τοπική κουζίνα, οι συμμετέχοντες γνώρισαν και αντάλλαξαν εμπειρίες με άλλους νέους από τη Ρουμανία, τη Τουρκία, τη Τσεχία, τη Λετονία, την Ισπανία, τη Σλοβενία, τη Γερμανία, τη Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, την Εσθονία και φυσικά τη Πολωνία.
Μερικά στιγμιότυπα από το σεμινάριο στη Πολωνία:










Saturday, 7 December 2013

Χριστουγεννιάτικο χωριό στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Αντώνης Τρίτσης

Μέσα στον μεγαλύτερο οργανωμένο πνεύμονα της Αττικής Στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Αντώνης Τρίτσης, η Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. ΕΔΡΑ συμμετέχει στη δημιουργία ενός μαγικού Παραμυθένιου Χωριού, υπό την διοργάνωση της Startexpo.


To Χωριό θα λειτουργεί από 18/12/2013 έως 6/1/2014 και θα περιλαμβάνει:
Η μεγάλη Χριστουγεννιάτικη αγορά σε κλειστό χώρο 300 τ.μ θα φιλοξενήσει παραγωγούς - - κατασκευαστές -  εμπόρους  -  σχεδιαστές, χειροποίητων δώρων, παραδοσιακών  προϊόντων, αξεσουάρ για μεγάλους και παιδιά, μοναδικών παιχνιδιών, κεραμικών και πολλών άλλων.
Το σπίτι του βιβλίου με μοναδικές εκδόσεις  περιμένει μικρούς και μεγάλους  να ταξιδέψουν στον κόσμο του.
Το σπίτι της Αγάπης συγκεντρώνει ρούχα τρόφιμα βιβλία φάρμακα  και ότι άλλο  μπορεί να φανεί χρήσιμο σε συνανθρώπους μας.
Το σπίτι του ροφήματος με ροφήματα ζεστά από βότανα της φύσης  ζεσταίνει  μικρούς και μεγάλους.
Τα σπίτι των γεύσεων με παραδοσιακά προϊόντα από  όλη την Ελλάδα για γευστικές απολαύσεις .
Το σπίτι του παιχνιδιού με μοναδικά ποιοτικά παιχνίδια περιμένει τους μικρούς μας φίλους  να παίξουν.
Το σπίτι του χορού μας περιμένει όλους  να μάθουμε και να χορέψουμε όλοι μαζί διασκεδάζοντας  τις γιορτινές ημέρες.
Μικρές Χριστουγεννιάτικες αγορές ξεπροβάλλουν σε κάθε γωνιά και δίνουν νέες ιδέες  με μοναδικές  χειροποίητες δημιουργίες από νέους  Έλληνες δημιουργούς.
Ένας παραμυθένιος κόσμος με λιχουδιές, καραμέλες  ζαχαρωτά, donuts εκτείνεται περιμετρικά του Luna park και του μοναδικού κέντρου ερπετών και όλα αυτά με θέα την μαγική λίμνη του πάρκου με τα σπάνια υδρόβια πουλιά.
Το σπίτι της δημιουργικής απασχόλησης απασχολεί δημιουργικά τους μικρούς μας φίλους με κατασκευές   πνευματικά παιχνίδια αλλά και θεατρικές παραστάσεις, καραγκιόζη, εργαστήρι εικονογράφησης παιδικού βιβλίου, θεατρικά παιχνίδια των Χριστουγέννων, εργαστήρι κατασκευής Χριστουγεννιάτικης κάρτας, Πάρτυ Ανταλλαγής Μικρών Δώρων και Γλυκών, και όλα αυτά από συγγραφείς, θεατροπαραγωγούς, θεατρολόγους και άλλους.
Οι δράσεις της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. ΕΔΡΑ:
Παρασκευή 20/12/13, 18.00-22.00 Sweet Swap party (Πάρτυ Ανταλλαγής Μικρών Δώρων και Γλυκών)
Σάββατο 21/12/13, 13.00-14.30 Εργαστήρι Εικονογράφησης Παιδικού Βιβλίου από την Εικονογράφο Λιάνα Δενεζάκη & 14.30-16.00 Θεατρικά Παιχνίδια Χριστουγέννων με τις θεατροπαιδαγωγούς Ειρήνη Κουμπαρούλη και Κωνσταντινιά Δήμου.
Κυριακή 22/12/13, 11.00-13.00 Εκπαιδευτικό Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα για παιδιά "Στο βάθος...ΚΗΠΟΣ!" από την γεωπόνο Στέλλα Ιωάννου / 13.00-14.30 Εργαστήρι Εικονογράφησης Παιδικού Βιβλίου από την Εικονογράφο Λιάνα Δενεζάκη / 14.30-16.00 Θεατρικά Παιχνίδια Χριστουγέννων με τις θεατροπαιδαγωγούς Ειρήνη Κουμπαρούλη και Κωνσταντινιά Δήμου / 19.00-20.00 Εργαστήρι Κατασκευής Χριστουγεννιάτικης Κάρτας από την θεατρολόγο - ιστορικό τέχνης Μαριτίνα Κονταράτου.
Δευτέρα 23/12/13, 17.00-18.00 Εργαστήρι Κατασκευής Χριστουγεννιάτικης Κάρτας από την θεατρολόγο - ιστορικό τέχνης Μαριτίνα Κονταράτου.

Thursday, 5 December 2013

Διακυβέρνηση για τους Νέους (Governance for Youth) - Go4You

«Διακυβέρνηση για τους Νέους (Governance for Youth) - Go4You»   

Η προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρίες σε κοινόχρηστους χώρους (πάρκα, πλατείες, πεζοδρόμια και πεζόδρομους) και σε δημόσια κτίρια είναι το «κλειδί» για την εξάλειψη των διακρίσεων, ώστε κάθε άτομο να μπορεί αυτόνομα, με ασφάλεια και με άνεση να προσεγγίζει και να χρησιμοποιεί υποδομές, υπηρεσίες και αγαθά αλλά και να επικοινωνεί και να πληροφορείται. Αποτελεί, επίσης, την καθοριστική παράμετρο του περιβάλλοντος, που καθορίζει τελικά σε κάθε άτομο το θεμελιώδες δικαίωμα της ελευθερίας επιλογών σε κάθε στιγμή της ζωής του.
Η θεματική της προσβασιμότητας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «εργαλείο» συμμετοχικής δημοκρατίας από νέους που είτε αντιμετωπίζουν άμεσα το πρόβλημα της μη-προσβασιμότητας σε βασικά σημεία μιας πόλης (άτομα με αναπηρία) είτε ενδιαφέρονται να ενασχοληθούν με αυτό το πρόβλημα και θέλουν να συνεισφέρουν στην επίλυση των προβλημάτων των συνομηλίκων τους (νέοι γενικού πληθυσμού).
Η συμμετοχή αυτών των νέων σε διαδικασίες σχεδιασμού και λήψης αποφάσεων θα αποτελέσει τη βάση για την «εκπαίδευση» των συμμετεχόντων νέων σε δημοκρατικές διαδικασίες, όπως είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί από τη διαπίστωση ενός προβλήματος που επηρεάζει μια ολόκληρη πόλη και μια ολόκληρη ομάδα στόχου, ως τη διαμόρφωση ενός σχεδίου δράσης με προτεινόμενες λύσεις μέσω μιας ευρείας διαβούλευσης όλων των ενδιαφερομένων μερών (stakeholders) και την άσκηση πολιτικής πίεσης για τη λήψη αποφάσεων και δεσμεύσεων για έμπρακτα μέτρα βελτίωσης.
Ο οργανισμός «Κοινωνικές Συνεταιριστικές Δραστηριότητες Ευπαθών Ομάδων – ΕΔΡΑ» σε συνεργασία με τη Κοινωφελή Επιχείρηση Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης-Δημοτικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης, Δήμου Βόλου (συντονιστής του σχεδίου), και τους ρουμανικούς οργανισμούς «Organizatia Studentilor din Arad (Οργάνωση Φοιτητών του Arad / Ρουμανία), και «Ofensiva Tinerilor» (Οργάνωση Παραβατικότητας Νέων Ρουμανίας), συμμετέχει στο Πρόγραμμα με τίτλο «Διακυβέρνηση για τους Νέους (Governance for Youth) • Go4You    (Πρόγραμμα  ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΣΕ ΔΡΑΣΗ 2007-13, ΔΡΑΣΗ 1: ΝΕΟΛΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, ΥΠΟΔΡΑΣΗ 1.3: ΣΧΕΔΙΑ ΝΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΑΡΙΘΜΟΣ YOUTH LINK: GR-13-Ε2-2013-R1, ΚΩΔΙΚΟΣ ΑΙΤΗΣΗΣ: 1.3/R1/2013/03) (Διάρκεια: 01/09/2013 – 31/05/2014, 9 ΜΗΝΕΣ).
Το σχέδιο Governance for Youth’ (GO4YOU) εστιάζει στη συμμετοχή των νέων, και κυρίως των νέων με αναπηρίες, στις δημοκρατικές διαδικασίες, όπως η ενεργός συμμετοχή των νέων με στόχο να μάθουν να οργανώνουν και να εμπλέκονται σε θέματα που αφορούν την καθημερινότητά τους, να αποκτήσουν πιο ισχυρή φωνή και να μπορέσουν να επηρεάσουν το πολιτικό σκηνικό και, ιδιαίτερα άτομα που εμπλέκονται στην διαδικασία λήψης αποφάσεων για τη ζωή τους.
Στο πλαίσιο του Σχεδίου Governance for Youth’ (GO4YOU), 28 νέοι από 2 χώρες (Ελλάδα και Ρουμανία) και διαφορετικές ομάδες (νέοι με αναπηρία και μη, νέοι από αστική περιοχή και νέοι από τη περιφέρεια) θα εμπλακούν στην καταγραφή των «σημείων» εκείνων όπου εμποδίζεται η προσβασιμότητά τους, όπως κτίρια, υπηρεσίες, κοκ, και θα προβούν στηδιαμόρφωση-παραγωγή προτάσεων με τη μορφή ενός μικρού Σχεδίου Δράσης (με επικέντρωση σε προτάσεις βελτίωσης προσβασιμότητας σε δημόσια κτίρια και δημόσιους χώρους)
Επίσης, το σχέδιο Governance for Youth’ (GO4YOU) θα υποστηρίξει τη δημιουργία ενός άτυπου, ad-hoc, δικτύου διαβούλευσης με τη συμμετοχή των νέων, με την συμμετοχή όσων δουλεύουν με και για τους νέους, και όσους υποστηρίζουν νέους στο σχεδιασμό και την υλοποίηση προτάσεων, καθώς και όσους βρίσκονται σε κέντρα λήψης αποφάσεων. Στόχος είναι η άσκηση πολιτικής πίεσης (lobbying) από τους νέους του έργου, και με τη στήριξη των αντίστοιχων φορέων του δικτύου, σε εκείνους που λαμβάνουν αποφάσεις σε κάθε Δήμο κάθε πόλης που συμμετέχει στο έργο με στόχο την υιοθέτηση των παραγόμενων προτάσεων/ του παραγόμενου μικρού Σχεδίου Δράσης του δικτύου στις ημερήσιες διατάξεις τους (μέσω μιας εισήγησης προς τα αντίστοιχα δημοτικά συμβούλια για την ανάληψη δέσμευσης υλοποίησης των προτεινόμενων μέτρων βελτίωσης).
Από το έργο, θα προκύψει η Παραγωγή ενός τρίπτυχου φυλλαδίου σε 2 γλώσσες (ελληνική, ρουμανική) προς διανομή ως ενημερωτικό υλικό στις συμμετέχουσες πόλεις , καθώς και η Παραγωγή ενός Οδηγού Καλής Πρακτικής σε 2 γλώσσες (ελληνική, αγγλική) προς διανομή ως υλικό μεταφοράς της τεχνογνωσίας του έργου.
Το σχέδιο ανταποκρίνεται στην προώθηση της ενεργούς συμμετοχής των νέων και της ιδιότητάς τους ως Ευρωπαίοι πολίτες μέσω της εμπλοκής τους σε διαδικασίες λήψης αποφάσεων, διαβούλευσης και άσκησης πολιτικής πίεσης. Το σχέδιο στηρίζεται σε διαδικασίες  μη τυπικής εκπαίδευσης  (όπως εξωτερικές δραστηριότητες έρευνας, ομάδες διαβούλευσης, ομάδες ιδεών-προτάσεων, ανάπτυξη προτάσεων  τύπου ‘manifesto’, παρακολούθηση της εφαρμογής των προτάσεων που αφορούν νέους) και βοηθά τους νέους να αποκτήσουν δεξιότητες και ικανότητες που θα συμβάλλουν στη προσωπική και κοινωνική τους ανάπτυξη. Οι συμμετέχοντες νέοι με το επιτυχές πέρας του έργου θα μπορούν να λειτουργούν με μεγαλύτερη άνεση σε πλαίσια άσκησης πολιτικής καθώς θα αποτελούν μέρος των επιδιωκόμενων στόχων βελτίωσης πολιτικών για την προσβασιμότητα και θα αισθανθούν τη δική τους συνεισφορά σε αυτό. Η αλληλεγγύη μεταξύ τους θα ενισχυθεί και από τη στιγμή που έχει επιλεχθεί οι ομάδες των νέων να είναι ετερογενείς (νέοι με αναπηρίες και νέοι του γενικού πληθυσμού) θα ενισχυθεί επίσης και η ανεκτικότητα μεταξύ τους γεγονός που συνεισφέρει σε μια ευρύτερη κοινωνική συνοχή. 


«Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η παρούσα δημοσίευση [ανακοίνωση] δεσμεύει μόνο τον συντάκτη της και η Επιτροπή δεν ευθύνεται για τυχόν χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτήν.»



English version:

'Go4YOU: Governance for the Youth’, a project under Action 1.3 Youth Democracy Projects of Youth in Action Programme 2007-13 of the European Union, has been developed by 4 organisations in Greece and Romania (KEKPA-DIEK & EDRA in Greece, Organizatia Studentilor din Arad & Ofensiva Tinerilor in Romania)
The main subject of the project ‘Governance for Youth’ (GO4YOU) focuses on the young people participation, mainly youth with disabilities, in democratic processes such as to learn to participate, to organise and be involved in consultation processes, to be heard and to influence their reality and finally to influence the political scene and those who take decisions for them. The project will last 273 days and will concern 28 participants (7 by the coordinator and 7 by each of the 3 promoters). This general subject has been divided into two main fields of objectives: youths to learn to participate in democratic life and youths to learn to influence those who take decisions that concern them. The scheduled activities focus on: recording by heterogeneous groups of young people (disabled and not) of a city’ s spots that concern the urban accessibility for the disabled (accessible town planning, accessible services, etc.), the establishment of an ad-hoc consultation network with the participation of those youth, of those who work with and for them, of those who can assist them in planning and elaborating proposals, and of those who take decisions. Youths will lobby the local authorities in order to be committed, adapt and incorporate measures for resolving non-accessibility issues that concern them (disabled youth) or are of interest for them (the rest participated youth). 
A final transnational meeting will boost the exchange of the results and will safeguard an impetus for feedback, monitoring and viability of the measures to be taken. The method of non-formal learning is present throughout the project (outdoor research activities, consultation panel-roundtable, development of a political ‘manifesto’, monitoring of the implementation by those who take decisions of the youths’ proposals) and will lead to the acquisition of competencies by the youths, of self-confidence, of new skills, and of a knowledge that boosts their personal and social development.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...