Tuesday, 22 December 2015

Ενα υπέροχο ταξίδι στη Κύπρο για τους εργαζόμενους της ΕΔΡΑΣ που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα Ανταλλαγής Νέων "Are we Equal"




Youth Exchange – Cyprus “Are We Equal”  
10/12/15 ‐ 18/12/15

 

Ο φορέας Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. ΕΔΡΑ συμμετείχε, για πρώτη φορά, σε Πρόγραμμα Ανταλλαγής Νέων (Youth Exchange-YE) στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus Plus 2014-2020.



Τέσσερις (4) νέες κοπέλες εργαζόμενες στο φορέα ΕΔΡΑ, η Ναυσικά (από τις Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας), η Νάντια (από το Οικοτροφείο Ιπποκράτης ΙΙ), η Κατερίνα (από το Πρόγραμμα «Στο βάθος Κήπος») και η Μαίρη (από το Ψυχοπαιδαγωγικό Κέντρο – ΠΝΟΗ Κηφισιάς), με συνοδό της ελληνικής «αποστολής» την Έλενα Βάγγερ (υπεύθυνη προγραμμάτων κινητικότητας),  ταξίδεψαν μαζί στη Κύπρο, και συγκεκριμένα στη περιοχή του Παραλιμνίου, προκειμένου να συμμετέχουν στο πρόγραμμα  με τίτλο “Are We Equal  (2015-1-CY02-KA105-000449), που διοργάνωσε ο οργανισμός "One Terrene International" OTI της Κύπρου, από τις 10 έως 18 Δεκεμβρίου 2015. 



Στο πρόγραμμα συμμετείχαν, εκτός από τους νέους από την Ελλάδα,  άλλοι 30 περίπου νέοι από 7 χώρες: την Εσθονία, την Ουκρανία, την Ρουμανία, την Αρμενία, την Τσεχία, την Μάλτα και την Κύπρο. 


 

Στο πλαίσιο  μιας πλούσιας διαπολιτισμικής ανταλλαγής, είχαμε την ευκαιρία να συμμετέχουμε σε μια μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων ΜΗ Τυπικής Μάθησης, και να διατυπώσουμε απόψεις, ιδέες και προβληματισμούς γύρω από τα θέματα της ισότητας,  εξετάζοντας διαφορετικές πτυχές , όπως τα θέματα του φύλου, της ηλικίας, της καταγωγής, της θρησκείας και να εστιάσουμε σε θέματα διακρίσεων και προκαταλήψεων.

 

Επίσης, μέσα από τις δραστηριότητες ΜΗ Τυπικής Μάθησης, οι συμμετέχοντες έμαθαν για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την σημασία αναγνώρισης αλλά και σεβασμού των δικαιωμάτων σε διαφορετικές περιστάσεις,  και συμμετείχαν σε μια δραστηριότητα προσομοίωσης οργάνων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου αναζήτησαν λύσεις σε σύγχρονα ρεαλιστικά ευρωπαϊκά θέματα.

 

Ιδιαίτερα, οι νέοι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν δημιουργικές- καλλιτεχνικές και ψηφιακές δεξιότητες, δημιουργώντας ένα πρότυπο «Περιοδικό» για νέους , ολιγόλεπτα βίντεο για τη διάδοση μηνυμάτων εναντίον της ρητορικής μίσους (no hate speach) αλλά και ένα poster για τη διάδοση των ευκαιριών που προσφέρει το πρόγραμμα Erasmus Plus στους νέους.

 

Στο πλαίσιο του προγράμματος όλες οι εθνικές «αποστολές» παρουσιάσαμε, σε ξεχωριστές διαπολιτισμικές βραδιές, πολιτιστικά στοιχεία της κάθε χώρας, έθιμα, στολές, φαγητά, ποτά και χορούς..
...ειδικότερα, η ελληνική «ομάδα» είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στους άλλους συμμετέχοντες τη πλούσια ελληνική ιστορία και κληρονομιά, να μιλήσει για τη ζωή των ελλήνων, να δείξει ελληνικά τοπία, αλλά και γεύσεις και χορούς από την Ελλάδα.    



 
 

Στο πλαίσιο του προγράμματος, επισκεφθήκαμε επίσης τον αρχαιολογικό χώρο του Κουρίου έξω από τη Λεμεσό, πάνω στον οποίο αναπτύχθηκε η αρχαία πόλη, και ο οποίος βρίσκεται 4 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του χωριού Επισκοπή της επαρχίας Λεμεσού. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Κύπρου και, σύμφωνα με τον οικιστικό μύθο που παραδίδει ο Ηρόδοτος, ιδρύθηκε από Αχαιούς που ήρθαν από το Άργος της Πελοποννήσου. Τα αρχαιότερα κατάλοιπα κατοίκησης στην ευρύτερη περιοχή του Κουρίου χρονολογούνται από τη νεολιθική περίοδο (4500-3900 π.Χ.), ενώ πάνω στον ίδιο το λόφο του Κουρίου υπάρχουν κατάλοιπα που χρονολογούνται από το τέλος της κλασικής περιόδου, περισσότερο της ελληνιστικής (325-50 π.Χ.) και κυρίως της ρωμαϊκής (50-330 μ.Χ.) και παλαιοχριστιανικής εποχής (330-τέλη 7ου μ.Χ.). 

 

Τα σημαντικότερα μνημεία που επισκεφτήκαμε ήταν:

Η Ρωμαϊκή Αγορά και το Θέατρο, που σώζεται από το 2ο αι. π.Χ.. Επίσης, επισκεφτήκαμε την Οικία του Αχιλλέα,  μόνο μέρος της οποίας σώζεται, με ψηφιδωτά δάπεδα, εκ των οποίων το πιο ενδιαφέρον είναι το ψηφιδωτό που απεικονίζει τη σκηνή που ο Αχιλλέας αποκαλύπτει την ταυτότητά του στον Οδυσσέα, ο οποίος είναι μεταμφιεσμένος σε έμπορο, στην αυλή του βασιλιά της Σκύρου Λυκομήδη, καθώς και  την Οικία των Μονομάχων, μια ρωμαϊκή οικία, η οποία πήρε το όνομά της από τις ψηφιδωτές παραστάσεις μονομάχων που κοσμούσαν την κεντρική αυλή. Σήμερα σώζονται δύο παραστάσεις: Η πρώτη απεικονίζει εξάσκηση μονομάχων, ενώ η δεύτερη φαίνεται ότι απεικονίζει αγώνα.
 

 












Τέλος, οι νέοι συμμετέχοντες γνώρισαν τις μεθόδους της Μη Τυπικής Μάθησης, έμαθαν για τις 8 βασικές δεξιότητες και έλαβαν το πιστοποιητικό YouthPass, το οποίο επικύρωσε τη συμμετοχή και τη μάθησή τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής νέων.


Περισσότερες πληροφορίες για τα αποτελέσματα των εργασιών της ανταλλαγής, στο site του οργανισμού : One Terrene International 

Εκ μέρους της ελληνικής "αποστολής", 
Ευχαριστούμε όλους τους συμμετέχοντες για την υπέροχη εμπειρία στη Κύπρο!!!
Ναυσικά, Κατερίνα, Μαίρη, Νάντια και Ελενα




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...