Tuesday 8 April 2014

Η Χρύσα μιλάει για την εμπειρία της στην Πολωνία!


Short Term EVS in Poland



Μόλις μια εβδομάδα μετά την επιστροφή μου από την Πολωνία, επαναπροσαρμόζομαι στην προ EVS καθημερινότητα και κάνω τον απολογισμό των δύο τελευταίων μηνών της ζωής μου.

Ας τα πάρουμε απ’την αρχή.

Πριν από περίπου 6 μήνες, τελείως τυχαία μέσω διαδικτύου, ενημερώθηκα για πρώτη φορά για το πρόγραμμα Youth in Action. Αμέσως άρχισα να ψάχνω περισσότερες πληροφορίες για Ευρωπαϊκά προγράμματα, trainings, youth exchanges, και θέσεις EVS. Τα social media ήταν η μηχανή αναζήτησής μου. Να σημειώσω ότι από πάντα είχα μια βαθιά επιθυμία να ζήσω κάποιο διάστημα στο εξωτερικό κι ένιωσα ότι αυτά τα προγράμματα ήταν η ευκαιρία μου.

Αρχές Γενάρη εμφανίστηκε στο απρόβλεπτο timeline μου μια επείγουσα ανακοίνωση για αναπλήρωση θέσης μιας Ελληνίδας που είχε ακυρώσει τη συμμετοχή της σε EVS πρόγραμμα δύο μηνών στο Λοτζ της Πολωνίας. Ο οργανισμός Kobiety Lodz, ασχολείται με την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών και της ισότητας εν γένει. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αναζητούσε 10 νέους από διαφορετικά ευρωπαϊκά κράτη για την προώθηση και διοργάνωση εκδηλώσεων για την προβολή του Συνεδρίου των Γυναικών, στο Λοτζ. Χωρίς να το σκεφτώ ιδιαίτερα, δήλωσα συμμετοχή και σε λιγότερο από δύο εβδομάδες έμαθα ότι έγινα δεκτή. 

Ανάμεικτα συναισθήματα. Ενθουσιασμός, ανυπομονησία, αγωνία, φόβος. 


Η Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. Έδρα, ως οργανισμός αποστολής, με εφοδίασε με πληροφορίες και υλικό, τόσο για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ανταλλαγής όσο και για τη φύση και τα προνόμια των προγραμμάτων Youth in Action στο σύνολό τους. Παρά τις όποιες δικαιολογημένες ανησυχίες, μετά την προετοιμασία με την Έλενα ένιωσα ασφαλής και έτοιμη να ζήσω την εμπειρία. 

Οι πρώτες μέρες κύλησαν σα νερό. Νέο και τελείως διαφορετικό περιβάλλον, νέα και πολλά πρόσωπα, καινούριο σπίτι, συγκάτοικοι, συνεργάτες. Δεν χρειάστηκε παρά μόνο μία βδομάδα για να εγκλιματιστώ και ν’αρχίσω ν’απολαμβάνω την ευκαιρία που μου δόθηκε. Σ’αυτό φυσικά βοήθησαν οι εξαιρετικοί υπεύθυνοι του Kobiety και οι συμπαθέστατοι Πολωνοί μέντορές μου.

Οι Πολωνοί μας υποδέχτηκαν με χαμόγελα, ενθουσιασμό κι ένα αρκετά απαιτητικό πρόγραμμα. Οι δραστηριότητές μας περιλάμβαναν workshops, προβολή ταινιών, διαλέξεις, γνωριμία με τις πολιτισμικές γωνίες της πόλης, αθλητικές δραστηριότητες, team building, παρουσιάσεις, και πολυπολιτισμικές βραδιές. Με αυτόν τον τρόπο, γνωρίσαμε κι εκτιμήσαμε την μαγεία της μη τυπικής εκπαίδευσης καθώς όλοι αποκτήσαμε γνώσεις και δεξιότητες με το πιο ευχάριστο κι εποικοδομητικό τρόπο.

Eίναι δύσκολο να συνοψίσω όλα αυτά που έζησα σε μόλις δύο μήνες. Σε πρώτη ανάλυση, έστησα μια καθημερινότητα απ’τη μία μέρα στην άλλη σε μία κοινωνία με τελείως διαφορετική κουλτούρα, εξάσκησα τα αγγλικά μου, συνεργάστηκα με άτομα από δέκα διαφορετικές χώρες και απέκτησα εργασιακή εμπειρία σε διεθνές περιβάλλον.

Ίσως το πιο σημαντικό για’μένα, όμως, είναι οι σχέσεις που έχτισα με ανθρώπους σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Πέρα από τις εθνικότητες και τις θρησκείες ανακαλύψαμε πως μοιραζόμαστε πάνω κάτω τα ίδια όνειρα και ανησυχίες. Μαζί δουλέψαμε, ταξιδέψαμε, διασκεδάσαμε, συγκινηθήκαμε, στηρίξαμε και εμπνεύσαμε ο ένας τον άλλον. 

Μετά την εμπειρία του EVS, πιστεύω πως έχω μια καλύτερη οπτική για τον κόσμο αλλά και για τον εαυτό μου και νιώθω εξαιρετικά τυχερή γι’αυτό. Σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα.



Χρύσα Κεφαλληνού 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...