Friday, 31 July 2015

Ο Λευτέρης ..o "Grego", μας γράφει από τη Βραζιλία για τη ζωή του μετά το EVS :Μετά από 17 μήνες στο στρατό το καλοκαίρι του 2009 με βρήκε σε μια ελληνική παραλία να δουλεύω. Όσο όμορφο κι αν ακούγεται αυτό, ειδικά για τους ξένους, ήταν κάτι πολύ συνηθισμένο για εμένα κι εγώ ήθελα να ζήσω κάτι διαφορετικό. Μετά από εβδομάδες έρευνας ανακάλυψα την Ε.Ε.Υ. (EVS) και την ΕΔΡΑ.

Το πρόγραμμα αυτό είχε ότι ήθελα: να προσφέρω τις υπηρεσίες μου, γνωρίζοντας ταυτόχρονα έναν διαφορετικό πολιτισμό από το δικό μου χωρίς όμως να έχω έξοδα. Μετά από συναντήσεις με τον οργανισμό αποστολής (ΕΔΡΑ) και αμέτρητες αιτήσεις έγινα δεκτος σε ένα πρόγραμμα 1 έτους στην Πορτογαλία με θέμα τη νεανική κινητικότητα.


Οι εμπειρίες που κέρδισα θα μου έπαιρναν ένα βιβλίο για να τις απαριθμήσω οπότε αρκούμαι στο να πω, για όποιον ενδιαφέρεται, ότι ήταν μια από τις πιο ευτυχισμένες και δημιουργικές περιόδους στη ζωή μου και ότι αυτόν τον χρόνο δεν θα τον άλλαζα με χρήματα ή υλικά αγαθά.


Εκτός από τις εμπειρίες απέκτησα και μια σύντροφο, η οποία έτυχε να είναι βραζιλιάνα και με κάλεσε να ζήσουμε στη χώρα της. Συμφώνησα και από το 2011 είμαι εδώ. Η πρώτη ευκολία είναι ότι στη Βραζιλία ομιλούν επίσης πορτογαλέζικα...

Ζω στην πολιτεία του Αγίου Παύλου (São Paulo) σε μια πόλη 200000 κατοίκων η οποία ονομάζεται Presidente Prudente (Συνετός Πρόεδρος;;). Ο κόσμος εδώ είναι πολύ φιλόξενος και πολύ απλός. Πρέπει να είμαι ο μοναδικός έλληνας εδώ -δεν έχω γνωρίσει άλλον ακόμα- και επειδή το όνομά μου τους φαίνεται δύσκολο με καλούν απλά.. Grego (έλληνα). Μέχρι στιγμής για οτιδήποτε χρειαστώ όλοι οι φίλοι και γνωστοί μου προσπαθούν να με βοηθήσουν, όπως το να βρω δουλειά για παράδειγμα -δουλεύω ως καθηγητής αγγλικών. Φιλίες ο οποιοσδήποτε πιάνει πολύ εύκολα. Στους Βραζιλιάνους αρέσει να πίνουν κρύα μπύρα και να ψήνουν και να τρώνε, κρέατα σε μεγάλες παρέες με δυνατή μουσική ειδικά τα σαββατοκύριακα. Μόνο εκεί έχω γνωρίσει τη μισή πόλη.Το κλίμα είναι θερμό σχεδόν όλο το χρόνο (με δυο βδομάδες "κρύο" το χειμώνα) και αρκετά υγρό. Η θάλασσα βρίσκεται περίπου 900 χλμ μακρυά αλλά υπάρχουν μερικοί από τους μεγαλύτερους ποταμούς του κόσμου εδώ κοντά. Η βασική οικονομική δραστηριότητα είναι η παραγωγή κρέατος ( Αγελάδες) και ζαχαροκάλαμου ενώ υπάρχει και σημαντική βιομηχανική δραστηριότητα.Στην Ελλάδα έχω έρθει δύο φορές από τότε που έφυγα "μόνιμα" και κάθε φορά περνάω από την Πορτογαλία. Το βασικό που μου λείπει είναι η θάλασσα (το οποίο και θα διορθώσω οσονούπω) και η ασφάλεια (είναι λίγο επικίνδυνα εδώ). Φίλους έχω πλέον σε διάφορες χώρες οπότε όπου και να πάω κάποιος θα λείπει. Με την οικογένειά μου μιλάω μια φορά τη βδομάδα μέσω internet.

Τελικά τώρα αντιλαμβάνομαι ότι είμαι από αυτούς οι οποίοι άλλαξαν τη ζωή τους ριζικά χάρη στην ΕΕΥ. Μοιάζει λίγο με διαφήμιση πεντηκοστιανής εκκλησίας αλλά είναι η αλήθεια.Abraços e beijos !!!!!!!!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...