Wednesday, 7 September 2016

Αναζήτηση εθελοντών για την υποστήριξη του NEFELE Festival / 1-16 Οκτώβρη 2016

Ο φορέας Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. ΕΔΡΑ, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Networking European FEstivals for Mental Life Enhancement” (NEFELE) / 559274-CREA-1-2015-1-EL-CULT-COOP1 / Creative Culture,  έχει αναλάβει :
τη διοργάνωση του 1ου Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Τέχνης για την Ψυχική Υγεία
και τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Φεστιβάλ Τέχνης για την Ψυχική Υγεία.
Για τους σκοπούς του έργου επιθυμεί να εμπλέξει εθελοντές σε διάφορα στάδια της υλοποίησης του
(το οποίο αναμένεται να κορυφωθεί τον Οκτώβρη του 2016 με την υλοποίηση του 16ημερου Φεστιβάλ) (1-16/10/2016).

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο http://www.nefeleproject.eu/

Οι εθελοντές θα έχουν την ευκαιρία να εμπλακούν σε διάφορες δραστηριότητες, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις δεξιότητές τους, και να εργαστούν σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον, υπό την καθοδήγηση επαγγελματιών, αποκτώντας νέες δεξιότητες ή/και αναπτύσσοντας νέες δεξιότητες και ταλέντα.

Πιο συγκεκριμένα, η ΕΔΡΑ αναζητά:

Εθελοντές για την υποστήριξη των φεστιβαλικών γεγονότων
(1-16 Οκτώβρη κατά τις ημέρες/ώρες λειτουργίας του φεστιβάλ)

Οι εθελοντές θα καλύψουν ανάγκες:

     επικοινωνίας και δημοσιότητας,
     εξυπηρέτησης κοινού και γραμματειακής υποστήριξης,
     επιμέλειας χώρου και επίβλεψης των έργων που θα εκτίθενται,
     φωτογράφησης και βιντεοσκόπησης των φεστιβαλικών γεγονότων,
     δημιουργικής απασχόλησης παιδιών κατά τη διάρκεια διαφόρων εργαστηρίων

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα εθελοντισμού,
Έλενα Βάγγερ


 Τέλος,σημειώνεται ότι  θα δοθεί σε όλους βεβαίωση εθελοντικής εργασίας/συστάσεις.
Ανταποδοτικά,
οι εθελοντές θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, στα οποία συμμετέχει ο φορέας ΕΔΡΑ.


Monday, 5 September 2016

Η Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. ΕΔΡΑ στο 3ο σεμινάριο του προγράμματος "Ambassadors on Intercultural Dialogue Education".


Η Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. ΕΔΡΑ συμμετέχει στο πρόγραμμα  "Ambassadors on Intercultural Dialogue Education".  
 
Το πρόγραμμα δίνει την ευκαιρία σε 20 συμμετέχοντες (18-30 χρόνων) από 10 οργανώσεις – μέλη του Ελληνικού Δικτύου του Ιδρύματος Anna Lindh, να ασχοληθούν με κοινωνικά ζητήματα, μέσω της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και διαλόγου.

Οι δραστηριότητες του προγράμματος ακολουθούν τη μεθοδολογία της  συνδυασμένης τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης και ασχολούνται με τα θέματα των διακρίσεων, την αντιμετώπιση ρατσιστικών συμπεριφορών, τη ρητορική μίσους, κλπ.

Το πρόγραμμα αποτελείται από τρία (3) ξεχωριστά σεμινάρια:

 Το πρώτο σεμινάριο υλοποιήθηκε ήδη στην Θεσσαλονίκη στις 16 - 20/05/2016 (σχετική αναφορά : http://volunteersinedra.blogspot.gr/2016/06/ambassadors-on-intercultural-dialogue.html) .

Το δεύτερο σεμινάριο με  θέμα « Conflict Management and the Intercultural Dialogue» υλοποιήθηκε στις 28/07 - 1/08/2016 στη Θεσσαλόνικη (σχετική αναφορά: http://volunteersinedra.blogspot.gr/2016/09/ambassadors-on-intercultural-dialogue.html)  

Κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εμπλακούν σε διάφορες δραστηριότητες, που στοχεύουν στην προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να αποκτήσουν νέες γνώσεις, στάσεις και αντιλήψεις, που αφορούν σε κοινωνικές αξίες,  όπως η ιδιότητα του ενεργού πολίτη, η κοινωνική ένταξη και η ευημερία.

Το τρίτο σεμινάριο με θέμα «Step from the Xenophobia to the Xenophilia», θα  υλοποιηθεί στις 4 - 8 Οκτωβρίου 2016 επίσης στη Θεσσαλονίκη.
 
Η Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. ΕΔΡΑ με τους εθελοντές της θα είναι και πάλι εκεί! 


Το πρόγραμμα υλοποιεί η οργάνωση Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων (United Societies of Balkans) από τη Θεσσαλονίκη (http://www.usbngo.gr/en).
 
Εταίροι του προγράμματος: Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. ΕΔΡΑ, SCI Hellas, PRAXIS,  AENAO, Κοινωνική Ανάπτυξη Νέων - KANE, You in Europe, System and Generation,  Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας (ΟΕΝΕΦ), Όμιλος για την UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Anna Lindh Foundation   (www.annalindhfoundation.org).

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα στο site του συντονιστή του Προγράμματος:
United Societies of Balkans NGO (U.S.B.) http://www.usbngo.gr/en
Tel. +30 2310 215629
Mail. 
aide.in.alf@gmail.com
 Ενσωματωμένη εικόνα 1
The Anna Lindh Foundation is an inter-governmental institution
bringing together civil society and citizens across the Mediterranean
to build trust and improve mutual understanding

Οι εθελοντές της ΕΔΡΑΣ ..."Ambassadors on Intercultural Dialogue Education

Η Όλγα, η Κατερίνα και η Καλλιόπη συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό σεμινάριο "Conflict Management & Intercultural Dialogue" που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από τις 28 Ιουλίου έως την 1η Αυγούστου 2016.

 

Το σεμινάριο υλοποίηθηκε από τον οργανισμό Ηνωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων, στο πλαίσιο του προγράμματος "Ambassadors on Intercultural Dialogue Education", το οποίο χρηματοδοτείται από το Anna Lindh Foundation.


Στο σεμινάριο παραβρέθηκαν 20 συμμετέχοντες από την Ελλάδα, ενώ συμμετείχαν και νέοι από την Ιταλία, τη Τουρκία, τη Βουλγαρία και το Βιετνάμ.








Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε ήταν αυτή της Μη τυπικής ενεργητικής μάθησης.


Οι εθελοντρίες που εκπροσώπησαν τον οργανισμό Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. ΕΔΡΑ είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν τις ιδέες τους , τις εμπειρίες τους, να παίξουν και να μάθουν νέα πράγματα γύρω από θέμα του Διαπολιτισμικού Διαλόγου. 
 
Έμαθαν για το PPP Model, το οποίο αφορά στην ομαδική δουλειά και πως μπορεί αυτή να επιτευχθεί, από ποια στάδια περνάει μια ομάδα προκειμένου να μη θεωρείται μόνο μια ομάδα ανθρώπων αλλά ένα σύνολο ατόμων που συνεργάζονται αρμονικά.





"Κάναμε βιωματικές ασκήσεις ομαδικής διεργασίας (group building), όπως η άσκηση που ως ομάδα κληθήκαμε να βρούμε τον τρόπο να περάσουμε από την έξοδο της αίθουσας στην άλλη μεριά του δωματίου πατώντας πάνω σε ένα συγκεκριμένο αριθμό βιβλίων που ήταν μικρότερος του αριθμού των ατόμων της ομάδας.



Τα βιβλία λειτουργούσαν σαν "νησιά" πάνω στο δάπεδο, το οποίο είχαμε χαρακτηρίσει ως ‘’οξύ ποτάμι’’, και στο οποίο δεν έπρεπε να πατήσει κανείς, διότι έτσι η ομάδα θα έπρεπε να ξεκινήσει την προσπάθεια από την αρχή.."

  Η διαδικασία αυτή είχε σαν αποτέλεσμα η ομάδα να ενωθεί, να νιώσουν όλοι μέλη της ίδιας ομάδας, αλλά και να συνειδητοποιήσει ο καθένας από εμάς αλλά και όλοι μαζί τις αδυναμίες της ομάδας μας.



Οι συμμετέχοντες συμμετείχαν, επίσης, σε ασκήσεις αυτογνωσίας , όπως για παράδειγμα, η άσκηση του χεριού, που αναφερόταν στη δημιουργία μια ζωγραφιάς, ή αλλιώς, στην αποτύπωση του χεριού μας πάνω στο χαρτί όπου ο καθένας έγραφε σε κάθε δάχτυλο πράγματα όπως: ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην κοινωνία όπου διαμένει, αντίστοιχα στον πλανήτη, σε τι πιστεύουμε ότι είμαστε καλοί και για το τέλος ποιο είναι αυτό το μικρό αλλά πολύτιμο, εν τέλει, πράγμα που μπορούμε εμείς ατομικά να προσφέρουμε στην κοινωνία και τον κόσμο για να τον βελτιώσουμε έστω και στο ελάχιστο.




Μια άλλη ενδιαφέρουσα εμπειρία ήταν όταν η Τάο από το Βιετνάμ μας μίλησε για τη συνοχή της ομάδας, το πώς πρέπει να εστιάζουμε στα κοινά και όχι στο τι μας χωρίζει με τους άλλους και με τη δική της ιστορία αλλά και ασκήσεις μας δίδαξε πως είναι πολύ εύκολο να βρούμε όλοι ομοιότητες με κάποιον άλλον.
Χωριστήκαμε σε ομάδες των δύο, μετά τεσσάρων, πέντε και μετά δέκα ατόμων καλούμενοι να βρούμε έστω ένα κοινό που να μας συνδέει όλους μεταξύ μας.
Η διαδικασία αυτή ήταν τόσο ενδιαφέρουσα όσο και αστεία, καθώς πολλοί σκεφτόμασταν στην αρχή περίπλοκα, άλλοι πιο απλά αλλά στο τέλος καταλήγαμε όλοι να βρούμε κάτι σχετικά εύκολα.




" Ήταν μια υπέροχη εμπειρία που θα ξαναζούσα ευχαρίστως! Ήταν πέραν από μια πολύ καλά οργανωμένη εκπαίδευση και μια εμπειρία ζωής να συμμετέχω σε ένα τέτοιο πρόγραμμα, καθώς γνώρισα ανθρώπους από διαφορετικές χώρες και κουλτούρες -που σε κανονικές συνθήκες δε θα γνώριζα-, έμαθα πολλά νέα πράγματα τόσο για τον εαυτό μου, τους άλλους γύρω μου αλλά και τον κόσμο".





Thursday, 4 August 2016

Πρόγραμμα Εθελοντισμού στην Ιταλία (Palermo)

 O Οργανισμός CESIE (www.cesie.org)  θα υποδεχθεί εθελοντές από 6 διαφορετικές Ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σλοβακία, Βέλγιο και Ελλάδα ) για 9 μήνες στο Palermo της Ιταλίας.

Το πρόγραμμα με τίτλο "Y- MODE II" (συνέχεια του προηγούμενος προγράμματος Y- MODE I) ξεκινάει 01/03/2017 και λήγει 30/11/2017 (συνολική διάρκεια 9 μήνες)




Πληροφορίες για το πρόγραμμα και τις δραστηριότητες των εθελοντών :


Το Παλέρμο ζει μια κρίσιμη περίοδο το τελευταίο καιρό εξαιτίας του αυξημένου αριθμού μεταναστών και προσφύγων, έχοντας αποκτήσει μια νέα πολυ-πολιτισμική ταυτότητα. 
Οι δραστηριότητες των εθελοντών επικεντρώνονται στο θέμα της μετανάστευσης, της κοινωνικής ένταξης, των ίσως ευκαιριών και του  διαπολιτισμικού διαλόγου. 
Ως συνέχεια του προηγούμενου προγράμματος Y MODE, η CESIE εμπλέκει ντόπιους και ξένους εθελοντές σε δραστηριότητες κοινωνικής ένταξης σε διεθνές και τοπικό επίπεδο.
Οι εθελοντές θα συμμετέχουν στις εξής δραστηριότητες:  
- διοικητικές εργασίες, όπως οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, προετοιμασία εργαστηρίων που απευθύνονται σε εκπαιδευτές, εργαζομένους, παιδιά σε πολυ-πολιτισμικούς παιδικούς σταθμούς , υπόστηριξη μια μεγάλης μουσικής πολιτιστικής εκδήλωσης, με το τίτλο "Not-ted’oro" , κα

-εργασία σε τοπικό επίπεδο, όπως εργαστήρια με παιδαγωγούς, εργαζομένους για την υποστήριξη του ελεύθερου παιχνιδιού των παιδιών ή διαπολιτισμικές ανταλλαγές μεταξύ τους, προωθώντας την αξία της διαφορετικότητας, ανακύκλωση, δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά, κα.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην προώθηση της κοινωνικής ένταξης των νέων ανθρώπων και στην αντιμετώπιση του προβλήματος της νεανικής ανεργίας, δεδομένου οτι όλοι οι εθελοντές θα προέρχονται από την κατηγορία των ανέργων και θα υποστηρίζονται κατά την μαθησιακή διαδικασία προκειμένου να ενισχύσουν την αυτοεκτίμησή τους, την αίσθηση πρωτοβουλίας και επιχειρηματικότητας, ενισχύοντας βασικές δεξιότητες (όπως γλωσσικές, επικοινωνιακές δεξιότητες, πολιτισμική επίγνωση, κοκ).
 
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους στο Email: edra.evs@gmail.com

Monday, 1 August 2016

Πρόγραμμα Εθελοντισμού στη Σλοβενία

Το Πρόγραμμα Εθελοντισμού με τίτλοThe name of the game: inclusion’  ψάχνει ΑΜΕΣΑ τον-την εθελοντή-ντρια που θα φύγει 1η Σεπτέμβρη για  τη Ljubljana για 10 μήνες

Ο εθελοντής θα φιλοξενηθεί από τον οργανισμός Υποδοχής  Association of inclusive culture (Ljubljana, Slovenia)

Διάρκεια ευρωπαϊκής εθελοντικής υπηρεσίας: 10 μήνες (1st of September 2016 – 31st of June 2017)

Οι δραστηριότητες εθελοντών περιλαμβάνουν καθήκοντα, όπως
- βοήθεια σε παιδιά και νέους με αναπηρίες (ψυχικά προβλήματα, μαθησιακες δυσκολίες , προβλήματα συμπεριφοράς)
- συμμετοχή σε εργαστήρια σχετικά με τέχνη, αθλητισμό ή/και εκπαιδευτικά
- εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο τομέα της ένταξης των παιδιών και των νέων με ειδικές ανάγκες.
- διοικητικά καθήκοντα
- προετοιμασία και οργάνωση εκδηλώσεων, όπως το “Play with me” , που διοργανώνεται κάθε χρόνο
Αν θέλεις να συνεισφέρεις με τις ιδέες σου, το χρόνο σου, την ενέργεια σου, και είσαι ευέλικτος-η και ανοιχτός-η στις προκλήσεις, και την ομαδική εργασία,
δήλωσε συμμετοχή άμεσα στο email : edra.evs@gmail.com

Monday, 4 July 2016

" Εθελοντισμός και δημιουργικότητα αυτό το καλοκαίρι ... "



H Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ» και συγκεκριμένα το Κέντρο Εναλλακτικής Απασχόλησης και Θεραπευτικών Δράσεων «Διαδρομή», αναζητά εθελοντές για την υποστήριξη του εργαστηρίου δημιουργικής απασχόλησης, για την περίοδο Ιουλίου &  Σεπτεμβρίου 2016.

Το εργαστήριο κατασκευών αποτελεί την κύρια και καθημερινή απασχόληση των εξυπηρετούμενων του κέντρου. Οι δραστηριότητες του εργαστηρίου αφορούν κυρίως σε  κατασκευές με διάφορα υλικά και διαφορετικές τεχνικές επεξεργασίας,  δημιουργία κοσμήματος, κατασκευή εποχιακών ειδών και ειδών δώρου, χειροτεχνίες, κατασκευές με άχρηστα υλικά, κ.ά. 

Τη περίοδο Ιουλίου & Σεπτεμβρίου 2016, οι ανάγκες του κέντρου είναι αυξημένες λόγω της συμβολής του Κέντρου στο Φεστιβάλ Τέχνης και Ψυχικής Υγείας Nefele που υλοποιείται τον Οκτώβριο 2016.

Διευκρινίσεις:
  •  Το ωράριο απασχόλησης των εθελοντών θα είναι πρωινό (έως 4 ώρες/ημέρα,  ανάλογα με τη διαθεσιμότητά τους)
  • Δεν απαιτείται ειδική κατάρτιση των εθελοντών
  • Επιθυμητές οι καλλιτεχνικές/δημιουργικές δεξιότητες
  • Θα δοθεί βεβαίωση εθελοντικής εργασίας.
           
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν  απευθείας με την:
Κα. ΑΝΝΑ ΜΠΙΖΥΜΗ
Κοιν. Λειτουργός – Υπεύθυνη του Κέντρου Εναλλακτικής Απασχόλησης και Θεραπευτικών Δράσεων «Διαδρομή»
Τηλ: 210-5020778

Διεύθυνση:  
Κέντρο Εναλλακτικής Απασχόλησης και Θεραπευτικών Δράσεων «Διαδρομή»: Ελαιών 126, Ίλιον
Ώρες Λειτουργίας: καθημερινά εκτός Σαββάτου και Κυριακής, 9.00 - 13.00
Πρόσβαση: Από στάση μετρό ΑNΘΟΥΠΟΛΗ, λεωφορείο 747, Στάση Γυμνάσιο

Για την Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ»
 www.edra-coop.gr
Τμήμα Εθελοντισμού

Thursday, 9 June 2016

Αγαπητοι φίλοι-αγαπητοί εθελοντές,
Ο φορέας Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. ΕΔΡΑ συμμετέχει στο πρόγραμμα  "Ambassadors on Intercultural Dialogue Education".
Το πρόγραμμα υλοποιεί η οργάνωση Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων (United Societies of Balkans) από τη Θεσσαλονίκη (http://www.usbngo.gr/en).
 
Εταίροι του προγράμματος: Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. ΕΔΡΑ, SCI Hellas, PRAXIS,  AENAO, Κοινωνική Ανάπτυξη Νέων - KANE, You in Europe, System and Generation,  Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας (ΟΕΝΕΦ), Όμιλος για την UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Anna Lindh Foundation   (www.annalindhfoundation.org).
Το πρόγραμμα δίνει την ευκαιρία σε 20 συμμετέχοντες (18-30 χρόνων) από 10 οργανώσεις – μέλη του Ελληνικού Δικτύου του Ιδρύματος Anna Lindh, να ασχοληθούν με κοινωνικά ζητήματα, μέσω της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και διαλόγου.

Οι δραστηριότητες του προγράμματος ακολουθούν τη μεθοδολογία της  συνδυασμένης τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης και ασχολούνται με τα θέματα των διακρίσεων, την αντιμετώπιση ρατσιστικών συμπεριφορών, τη ρητορική μίσους, κλπ.

Το πρόγραμμα αποτελείται από τρία (3) ξεχωριστά σεμινάρια. Κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων, οι συμμετέχοντες θα εμπλακούν σε διάφορες δραστηριότητες, που στοχεύουν στην προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προκειμένου να αποκτήσουν νέες δεξιότητες, στάσεις και αντιλήψεις, που αφορούν κοινωνικές αξίες,  όπως η ιδιότητα του ενεργού πολίτη, η κοινωνική ένταξη και η ευημερία. Επιπλέον, μετά το σχέδιο, οι συμμετέχοντες αναμένεται να επιστρέψουν στις οργανώσεις τους, αποφασισμένοι να καταργήσουν στερεότυπα και προκαταλήψεις στις τοπικές τους κοινότητες, μέσα από την υλοποίηση των δικών τους πρωτοβουλιών που θα πολλαπλασιάσει τις επιπτώσεις αυτού του έργου.

Το πρώτο σεμινάριο υλοποιήθηκε ήδη στην Θεσσαλονίκη στις 16 - 20/05/2016 (σχετική αναφορά : http://volunteersinedra.blogspot.gr/2016/06/ambassadors-on-intercultural-dialogue.html) . 

Το δεύτερο σεμινάριο, με θέμα « Conflict Management and the Intercultural Dialogue», θα υλοποιηθεί 28 Ιουλίου – 1 Αυγούστου 2016 στη Θεσσαλονίκη και το τρίτο με θέμα «Step from the Xenophobia to the Xenophilia», αναμένεται να υλοποιηθεί τον Οκτώβριο 2016 στη Θεσσαλονίκη (οι ακριβείς ημερομηνίες θα ανακοινωθούν εγκαίρως).
Το πρόγραμμα καλύπτει το 100% των εξόδων μετακίνησης, διαμονής και διατροφής.

Η ΕΔΡΑ ΔΙΝΕΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΤΗΣ.

ΟΠΟΙΟΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ, ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΤΟ ΕΜΑΙΛ εως 30/6/2016: edra.evs@gmail.com 

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα στο site του συντονιστή του Προγράμματος:
United Societies of Balkans NGO (U.S.B.) http://www.usbngo.gr/en
Tel. +30 2310 215629
Mail. 
aide.in.alf@gmail.com

 Ενσωματωμένη εικόνα 1
The Anna Lindh Foundation is an inter-governmental institution
bringing together civil society and citizens across the Mediterranean
to build trust and improve mutual understanding


Wednesday, 8 June 2016

The N.E.F.E.L.E. project (Networking European FEstivals for Mental Life Enhancement) aims to strengthen all kinds of artistic creation connected with the field of mental health with the aim of broadening the cultural activities for the benefit of artists and enriching therapeutic procedures for the benefit of patients and society as a whole.

THE PARTNERSHIP 

1. K.S.D.E.O. “EDRA” (GR) (www.edra-coop.gr/en) , which is also the coordinator of the project, has been organizing Art4More Festival for nine consecutive years on an annual basis.It is an innovative Arts Festival that brings awareness on social issues,especially mental health.

2. First Fortnight Ltd. (IE) (http://firstfortnight.ie/) also organizes once a year the most famous Art festival on Mental Health of Ireland, with the expressed aim of challenging mental health prejudice through the creative arts.

3. Fundacion Intras (ES) (http://www.intras.es ), is one of the biggest mental health services providers in Spain which has incorporated permanent art activities either in the mental treatment or in the pillar to address stigma and raise public awareness

4. Euro- Net (IT) (http://eng.synergy-net.info/),a EUROPE DIRECT Antenna and selected center of EURODESK which provides to the project significant communication possibilities Europe

5. Aukstelkes (LT) (http://aukstelkesgn.lt/en),which works in the specific field of arts for mental health since 1963, have formed a strong partnership and began implementing the project since June of 2015.

THE OBJECTIVES

The project has prioritised its focus on the following objectives: *Organization of the 1st European art festival focused on mental health in Athens, Greece on October of 2016. *Organization of four festivals/ activities organized by the project partners in each one’s country. *Development of tools for the professional support of artists . *Networking and promotion of the idea of art festivals focused on mental health in EU wide scale.

Read more on :  http://www.nefeleproject.eu/

Follow us on:
Facebook : The Nefele Project 
https://www.facebook.com/nefeleproject/?fref=ts

LinkedIN: The Nefele Project 
https://www.linkedin.com/company/the-nefele-project?trk=company_logo

Monday, 6 June 2016

Η Στέλλα στο πρόγραμμα "Ambassadors on Intercultural Dialogue Education"



Η Στέλλα, εθελόντρια στο φορέα Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. ΕΔΡΑ συμμετείχε στο 1ο σεμινάριο πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα και το διαπολιτισμικό διάλογο, που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη στις 16 - 20/05/2016, στο πλαίσιο του προγράμματος "Ambassadors on Intercultural Dialogue Education".
Το πρόγραμμα υλοποιείται από την οργάνωση «Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων» (United Societies of Balkans) (http://www.usbngo.gr/enκαι χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Anna Lindh Foundation   (www.annalindhfoundation.org).




Η Στέλλα, γράφει για την εμπειρία της στο σεμινάριο:

" Όλες οι δραστηριότητες βασίστηκαν στην εκπαιδευτική μέθοδο της μη τυπικής εκπαίδευσης (non formal education), σύμφωνα με την οποία όλοι οι συμμετέχοντες είχαμε την ευκαιρία να προσεγγίσουμε την γνώση μέσα από το ίδιο το βίωμα και από μια σειρά διαφορετικών δραστηριοτήτων, με σκοπό την δημιουργία ενός ομαδικού πνεύματος μεταξύ των ατόμων του γκρουπ.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, είχαμε την ευκαιρία να προετοιμάσουμε από κοινού μια δραστηριότητα ευαισθητοποίησης για τη καταπολέμηση του ρατσισμού, που θα παρουσιάζαμε στο Φεστιβάλ Festival of Awarness Solidarity & Inclusion - F.A.S.I.  Πιο συγκεκριμένα, ο καθένας από εμάς είχε γράψει σε ένα χαρτί σαν μια ταμπέλα , μία κατάσταση ή μια ιδιαιτερότητα ενός ανθρώπου που θα μπορούσε να πέσει θύμα του ρατσισμού (π.χ. μετανάστης, ομοφυλόφιλος, ναρκομανής, ψυχικά ασθενής κ.α.). Τα άτομα αυτά λοιπόν πέρα από την ταμπέλα ήταν δεμένοι και με ένα σκοινί που το κρατούσε ένα άλλο άτομο που προσωποποιούσε τον ρατσισμό. Αφού λάβαμε τις θέσεις μας ζητήθηκε από τους παρευρισκόμενους να κόψουν ένα-ένα τα σκοινιά του ρατσισμού που κρατούσαν δέσμιους αυτούς τους ανθρώπους.




 


 Μέρος των δραστηριοτήτων ήταν επίσης μια αποστολή που αφορούσε στην επαφή με την τοπική κοινωνία, και την αλληλεπίδραση - επικοινωνία με διαφορετικούς ανθρώπους της κοινωνίας, η οποία μας οδήγησε να προβληματιστούμε γύρω από την έννοια του διαπολιτισμικού διαλόγου και της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης.  Μάθαμε για τα βήματα της διαπολιτισμικής  καθώς και για τον κύκλο του Κolb.


 
Επίσης,  σχεδιάσαμε και συντονίσαμε δραστηριότητες σχετικά με τα στερεότυπα και τους κινδύνους που ελλοχεύουν μέσα από αυτά, αλλά και την χρησιμότητα τους σε κάποιες περιπτώσεις.  

 
 
Μέσα από ένα παιχνίδι ρόλων, κατά το οποίο, ως πρωθυπουργοί μιας χώρας έπρεπε να διαλέξουμε νόμους με στόχο την ανάπτυξη του τόπου μας, αλλά και μέσω του θεατρικού παιχνιδιού, συζητήσαμε για την ηθική και την ρευστότητα της.

 

Μία από τις δραστηριότητες ήταν αυτή με το τι χαρακτηριστικά θεωρούμε πως πρέπει να έχει ο ιδανικός πρέσβης του διαπολιτισμικού διαλόγου σε επίπεδο ηθικό, προσωπικών χαρακτηριστικών αλλά και δεξιοτήτων.







Τέλος, μια από τις δραστηριότητες που ξεχώρισα και θεωρώ ως την πιο δυνατή ήταν αυτή του "σωσιβίου". Αρχικά , ο συντονιστής μας ανέφερε πως στα σωσίβια των μεταναστών βρίσκουν πολλές φορές σημειώματα, μηνύματα και αριθμούς τηλεφώνων καθώς με αυτό τον τρόπο πιστεύουν ότι σε περίπτωση που τους συμβεί κάτι, τα μηνύματα θα διαβαστούν και οι συγγενείς ή φίλοι θα ειδοποιηθούν.
Στη συνέχεια μας μοιράστηκαν χαρτιά τα οποία είχαν πάνω τους σχεδιασμένα σωσίβια και μας ζητήθηκε να γράψουμε ότι θα γράφαμε αν βρισκόμασταν στην θέση τους. Το τι γράψαμε πάνω σε αυτό δεν μας ζητήθηκε να το κοινοποιήσουμε στους υπόλοιπους. Ωστόσο, κατά την γνώμη μου,  αυτή η δραστηριότητα ήταν από τις πλέον κατάλληλες για την ενίσχυση της ενσυναίσθησης απέναντι στους μετανάστες."










The Anna Lindh Foundation is an inter-governmental institution
bringing together civil society and citizens across the Mediterranean
to build trust and improve mutual understanding


See more at:
 www.annalindhfoundation.org


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...