Monday 6 June 2016

Η Στέλλα στο πρόγραμμα "Ambassadors on Intercultural Dialogue Education"



Η Στέλλα, εθελόντρια στο φορέα Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. ΕΔΡΑ συμμετείχε στο 1ο σεμινάριο πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα και το διαπολιτισμικό διάλογο, που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη στις 16 - 20/05/2016, στο πλαίσιο του προγράμματος "Ambassadors on Intercultural Dialogue Education".
Το πρόγραμμα υλοποιείται από την οργάνωση «Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων» (United Societies of Balkans) (http://www.usbngo.gr/enκαι χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Anna Lindh Foundation   (www.annalindhfoundation.org).




Η Στέλλα, γράφει για την εμπειρία της στο σεμινάριο:

" Όλες οι δραστηριότητες βασίστηκαν στην εκπαιδευτική μέθοδο της μη τυπικής εκπαίδευσης (non formal education), σύμφωνα με την οποία όλοι οι συμμετέχοντες είχαμε την ευκαιρία να προσεγγίσουμε την γνώση μέσα από το ίδιο το βίωμα και από μια σειρά διαφορετικών δραστηριοτήτων, με σκοπό την δημιουργία ενός ομαδικού πνεύματος μεταξύ των ατόμων του γκρουπ.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, είχαμε την ευκαιρία να προετοιμάσουμε από κοινού μια δραστηριότητα ευαισθητοποίησης για τη καταπολέμηση του ρατσισμού, που θα παρουσιάζαμε στο Φεστιβάλ Festival of Awarness Solidarity & Inclusion - F.A.S.I.  Πιο συγκεκριμένα, ο καθένας από εμάς είχε γράψει σε ένα χαρτί σαν μια ταμπέλα , μία κατάσταση ή μια ιδιαιτερότητα ενός ανθρώπου που θα μπορούσε να πέσει θύμα του ρατσισμού (π.χ. μετανάστης, ομοφυλόφιλος, ναρκομανής, ψυχικά ασθενής κ.α.). Τα άτομα αυτά λοιπόν πέρα από την ταμπέλα ήταν δεμένοι και με ένα σκοινί που το κρατούσε ένα άλλο άτομο που προσωποποιούσε τον ρατσισμό. Αφού λάβαμε τις θέσεις μας ζητήθηκε από τους παρευρισκόμενους να κόψουν ένα-ένα τα σκοινιά του ρατσισμού που κρατούσαν δέσμιους αυτούς τους ανθρώπους.




 


 Μέρος των δραστηριοτήτων ήταν επίσης μια αποστολή που αφορούσε στην επαφή με την τοπική κοινωνία, και την αλληλεπίδραση - επικοινωνία με διαφορετικούς ανθρώπους της κοινωνίας, η οποία μας οδήγησε να προβληματιστούμε γύρω από την έννοια του διαπολιτισμικού διαλόγου και της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης.  Μάθαμε για τα βήματα της διαπολιτισμικής  καθώς και για τον κύκλο του Κolb.


 
Επίσης,  σχεδιάσαμε και συντονίσαμε δραστηριότητες σχετικά με τα στερεότυπα και τους κινδύνους που ελλοχεύουν μέσα από αυτά, αλλά και την χρησιμότητα τους σε κάποιες περιπτώσεις.  

 
 
Μέσα από ένα παιχνίδι ρόλων, κατά το οποίο, ως πρωθυπουργοί μιας χώρας έπρεπε να διαλέξουμε νόμους με στόχο την ανάπτυξη του τόπου μας, αλλά και μέσω του θεατρικού παιχνιδιού, συζητήσαμε για την ηθική και την ρευστότητα της.

 

Μία από τις δραστηριότητες ήταν αυτή με το τι χαρακτηριστικά θεωρούμε πως πρέπει να έχει ο ιδανικός πρέσβης του διαπολιτισμικού διαλόγου σε επίπεδο ηθικό, προσωπικών χαρακτηριστικών αλλά και δεξιοτήτων.







Τέλος, μια από τις δραστηριότητες που ξεχώρισα και θεωρώ ως την πιο δυνατή ήταν αυτή του "σωσιβίου". Αρχικά , ο συντονιστής μας ανέφερε πως στα σωσίβια των μεταναστών βρίσκουν πολλές φορές σημειώματα, μηνύματα και αριθμούς τηλεφώνων καθώς με αυτό τον τρόπο πιστεύουν ότι σε περίπτωση που τους συμβεί κάτι, τα μηνύματα θα διαβαστούν και οι συγγενείς ή φίλοι θα ειδοποιηθούν.
Στη συνέχεια μας μοιράστηκαν χαρτιά τα οποία είχαν πάνω τους σχεδιασμένα σωσίβια και μας ζητήθηκε να γράψουμε ότι θα γράφαμε αν βρισκόμασταν στην θέση τους. Το τι γράψαμε πάνω σε αυτό δεν μας ζητήθηκε να το κοινοποιήσουμε στους υπόλοιπους. Ωστόσο, κατά την γνώμη μου,  αυτή η δραστηριότητα ήταν από τις πλέον κατάλληλες για την ενίσχυση της ενσυναίσθησης απέναντι στους μετανάστες."










The Anna Lindh Foundation is an inter-governmental institution
bringing together civil society and citizens across the Mediterranean
to build trust and improve mutual understanding


See more at:
 www.annalindhfoundation.org


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...